Alfatocka

Prometna nezgoda - Avtomobilska odgovornost (AO)

Kdor povzroči prometno nesrečo, je za nastalo škodo odškodninsko odgovoren. V Sloveniji država predpisuje obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki ga mora skleniti vsak lastnik motornega ali priklopnega vozila.

Obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti omogoča oškodovancu, da lahko zahteva povrnitev materialne in imaterialne (telesne poškodbe ) neposredno od zavarovalnice, povzročitelju pa, da ga izplačilo odškodnine finančno ne bremeni, kakor je zapisano v ao zavarovanju. Na podlagi sklenjenega zavarovanja avtomobilske odgovornosti zavarovalnica oškodovancu povrne premoženjsko (škodo zaradi uničenja ali poškodovanja stvari) ter nepremoženjsko škodo (škodo zaradi smrti, telesnih poškodb ali prizadetega zdravja oseb), ki je nastala zaradi uporabe ali posesti vozila povzročitelja.

Iz naslova avtomobilske odgovornosti so torej do povračila pravične odškodnine upravičeni vsi, ki so bili v prometni nesreči kakorkoli oškodovani pa naj si bodo v vozilu povzročitelja prometne nezgode ali v vozilu oškodovanca, prav tako velja za kolesarja, pešca, in druge udeležence v prometu.

Na višino vaše odškodnine v zelo veliki meri vpliva, vaša poškodba, čas zdravljenja seveda pa ne smete pozabiti čim prej poklicati na brezplačno telefonsko številko 080 18 16 in zahtevate navodila kako pravilno ravnati v primeru nezgode – s tem se uspešno in hitro lahko izpelje izplačilo odškodnine za utrpele poškodbe.

Pokličite: 080 18 16

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 07 Januar 2013 13:41
Michael Vidovič

Članek sestavil/a:

Najbolj brano

Kontakt in lokacija

Alfa točka d.o.o.
Osojnikova cesta 3
2250 Ptuj,
Slovenija

 

T: +386 (0)2 771 53 31
F: +386 (0)2 771 53 30
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Nahajate se: Prva stran Naše storitve Prometne nesereče Prometna nezgoda - Avtomobilska odgovornost (AO)